Antifascismo Artículos de opinión

Guillem Agulló, 23 años de olvido

Valencià

Fa 23 anys va ser assassinat Guillem Agulló (Burjassot), un jove independentista i antifeixista, per un grup de neonazis d’una ganivetada al poble de Montanejos (València) .El jove era líder del SHARP i pertanyia a l’organització Maulets, grup independentista. Per això estem davant d’un crim amb motivacions polítiques i així ho denuncien i van denunciar diversos col·lectius i organitzacions.

En 1995 va ser condemnat Pedro Cuevas a 17 anys de presó per homicidi. La resta del grup va ser absolt. Al final l’Audiència Provincial de Castelló va reduir la pena a 14 anys, ja que van considerar que es tractava d’una baralla juvenil. No obstant això, a causa de bona conducta l’assassí confés només va complir quatre anys. La família i diverses organitzacions es van mostrar contràries a la pena, ja que es va assegurar que després de l’assassinat dels agressors van cantar el “Cara al Sol” i així mateix el pare d’Agulló va ser avisat del crim per un membre del grupuscle d’ultradreta Acció Radical.

En l’assassinat també van participar membres de Democràcia Nacional com Manuel Canduela, actual dirigent. De la mateixa manera, Pedro Cuevas es va presentar després de sortir de la presó a les eleccions municipals de Xiva el 2007 com a número quatre a la llista d’Aliança Nacional. No obstant això, Pedro Cuevas va ser detingut dos anys abans a l’Operació Panzer, acció policial que va donar amb la detenció de diversos membres neonazis del FAS (Front Anti Sistema), xarxa neonazi.

Així mateix, la família ha rebut amenaces de grups d’ultradreta. Tots els aniversaris reben una trucada i la germana d’Agulló va rebre trucades al seu telèfon personal. També, han aparegut pintades amb simbologia nazi a casa seua. Així com cartes amenaçadores. No s’ha pres cap mesura, ja que segons la policia “no tenen veracitat”.

També recordar que durant la celebració de la Diada del País Valencià el 9 octubre de 2014 diferents grups d’extrema dreta van burlar la mort d’Agulló amb consignes com “Guillem Agulló, pió pió pió” o “¿Dónde están? No se ven, los amigos de Guillem” increpant a les militants i simpatitzants de Compromís i l’esquerra independentista com relata LaVeu en la seua crònica “El nou d’Octubre, la Diada segrestada.

Castellano

Hace 23 años fue asesinado Guillem Agulló (Burjasot), un joven independentista y antifascista, por un grupo de neonazis de una cuchillada en el pueblo de Montanejos (Valencia).El joven era líder del SHARP y pertenecía a la organización Maulets, grupo independentista. Por ello estamos ante un crimen con motivaciones políticas y así lo denuncian y denunciaron varios colectivos y organizaciones.

En 1995 fue condenado Pedro Cuevas a 17 años de cárcel por homicidio. El resto del grupo fue absuelto. Al final la Audiencia Provincial de Castellón redujo la pena a 14 años, puesto que consideraron que se trataba de una pelea juvenil. Sin embargo debido a buena conducta el asesino confeso solo cumplió cuatro años. La familia y varias organizaciones se mostraron contrarias a la pena, ya que se aseguró que después del asesinato los agresores cantaron el “Cara al Sol” y asimismo el padre de Agulló fue avisado del crimen por un miembro del grupúsculo de ultraderecha Acción Radical.

En el asesinato también participaron miembros de Democracia Nacional como Manuel Canduela, actual dirigente. De la misma manera, Pedro Cuevas se presentó después de salir de la cárcel a las elecciones municipales de Chiva en 2007 como número cuatro en la lista de Alianza Nacional. No obstante, Pedro Cuevas fue detenido dos años antes en la Operación Panzer, acción policial que dio con la detención de varios miembros neonazis del FAS (Frente anti sistema), red neonazi.

Asimismo, la familia ha recibido amenazas de grupos de ultraderecha. Todos los aniversarios reciben una llamada y la hermana de Agulló recibió llamadas a su teléfono personal. También, han aparecido pintadas con simbología nazi en su casa. Así como cartas amenazantes. No se ha tomado ninguna medida, puesto que según la policía “no tienen veracidad”.

También recordar que durante la celebración de la Diada del País Valenciano el 9 de octubre de 2014 diferentes grupos de extrema derecha burlaron la muerte de Agulló con consignas como “Guillem Agulló, pió pió pió” o “¿Dónde están? No se ven, los amigos de Guillem” increpando a las militantes y simpatizantes de Compromís y la izquierda independentista como relata LaVeu en su crónica “El nueve de octubre, la diada secuestrada“.

Guillem Agulló; ni oblit, ni perdó.