Cultura

Premis Ovidi Montllor 2015: La liberación de la música valenciana

VALENCIÀ

El passat diumenge 22 de Novembre, día de Santa Cecília, patrona dels músics i la Música, es va celebrar la X gala dels Premis Ovidi Montllor, per primera vegada, al Palau de la Música de Valéncia. I aquesta vegada amb la presència dels principals representants i dirigents del País Valencià. Com ara la vicepresidenta i el president del govern: Mònica Oltra i Ximo Puig.

Els premis d’aquesta edició han sigut per a:

 • Millor disc de cançó d’autor: “Entrelínies”, de Clara Andrés.
 • Millor disc de Folk: “Mare Vostrum”, de Mara Aranda.
 • Millor disc de Hip Hop i electrónica: “Tempestes vénen del Sud”, de Zoo.
 • Millor disc de Pop: “El Temps del Llop”, de Gener.
 • Millor disc de Rock: “Tuactes i Rebomboris”, de Mox.
 • Millor maqueta: “Primer Condicional”, de Geografies.
 • Millor producció i arreglaments: “Tot és Ara”, d’Aspencat.
 • Millor cançó: “Si el poguera partir (Cançó de Batre)”, de Mox amb Pep Botifarra.
 • Millor lletra: “Contrallum”, de Gener.
 • Millor videoclip: “Música naix de la Ràbia”, de Pau Berga. Aspencat.
 • Millor disseny: “Nuvolàstic”, de Júlia. Disseny de Sofía Hernández.
 • Premi a la trajectòria: Obrint Pas.

Aquesta ha sigut una edició especial, perquè finalment la música i la cultura d’aquest poble torna a respirar. Amb aquest nou govern, abandonem el desinterès i el menyspreu que la cultura valenciana estava patint amb l’anterior legislatura, per a ressorgir i posar-se al costat del poder, amb un suport institucional necessari per a la seua normalització.

Algunes identitats polítiques com ara Enric Morera, recordaven que “estem recuperant la normalitat democràtica, tot i que encara hi ha molt per fer”. A més, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va demanar perdó als músics per la situació d’abandonament de tots aquests anys, i Mònica Oltra va anunciar una partida de 200.000 euros al pressupost per a la promoció de la música valenciana en català.

CASTELLANO

El pasado domingo 22 de Noviembre, día de Santa Cecilia, patrona de los músicos y la Música, se celebró la X gala de los Premios Ovidi Montllor. Por primera vez, en el Palau de la Música de Valencia. Y esta vez con la presencia de los principales representantes y dirigentes del País Valenciano. Como la vicepresidenta y el presidente del gobierno: Mònica Oltra y Ximo Puig.

Los premios de esta edición han sido para:

 • Mejor disco de canción de autor:”Entrelínies”, de Clara Andrés.
 • Mejor disco de Folk: “Mare Vostrum”, de Mara Aranda.
 • Mejor disco de Hip Hop y Electrónica: “Tempestes vénen del Sud”, de Zoo.
 • Mejor disco de Pop: “El Temps del Llop”, de Gener.
 • Mejor disco de Rock: “Tuactes i Rebomboris”, de Mox.
 • Mejor maqueta: “Primer Condicional”, de Geografies.
 • Mejor producción y arreglos: “Tot és Ara”, de Aspencat.
 • Mejor canción: “Si el poguera partir (Cançó de Batre)”, de Mox con Pep Botifarra.
 • Mejor letra: “Contrallum”, de Gener.
 • Mejor videoclip: “Música naix de la Ràbia”, de Pau Berga. Aspencat.
 • Mejor diseño: “Nuvolàstic”, de Júlia. Diseño de Sofía Hernández.
 • Premio a la trayectoria: Obrint Pas.

Esta ha sido una edición especial, porque finalmente la música y la cultura de este pueblo vuelve a respirar. Con este nuevo gobierno, abandonamos el desinterés y el desprecio que la cultura valenciana estaba sufriendo con la anterior legislatura, para resurgir y ponerse al lado del poder, con un apoyo institucional necesario para su normalización.

Algunas identidades políticas como Enric Morera, recordaban que “estamos recuperando la normalidad democrática, aunque todavía queda mucho por hacer”. Además, el presidente de la Generalitat, Ximo Puig, pidió perdón a los músicos valencianos por la situación de abandono de todos estos años, y Mònica Oltra anunció una partida de 200.000 euros al presupuesto para la promoción de la música valenciana en catalán.